nieuws

waar je wat aan hebt.

Een vak met perspectief. Stephanie van Kats, van Assistant tot directeur

11 juni 2021

Wie zegt dat het vak van Assistant geen perspectief heeft of doorgroeimogelijkheden kent, heeft het mis. We hebben door de jaren heen prachtige parels afgeleverd bij onze Partners die doorgegroeid zijn naar fantastische functies. Van Assistant naar HR Manager en zelfs een die uitgegroeid is naar directeur. Graag gun ik Stephanie van Kats dit podium. Een van grote klasse en hét voorbeeld van ‘als je de kans krijgt… dan moet je ‘m ook pakken’. En dat deed zij dan ook.

In 2009 kwam zij bij Assistant2 en werd geplaatst als Management Assistant bij onze Partner de Haagse Hogeschool. En nu werkt zij als afdelingsdirecteur bij een internationaal farmaceutisch bedrijf dat als missie heeft: het ontdekken, ontwikkelen en leveren van innovatieve medicijnen die patiënten helpen om ernstige ziektes te overwinnen. Een mooi interview met haar.

Wat wilde jij altijd graag worden ‘als je later groot bent’?
Ik wisselde nogal qua interesse en droombaan, variërend van dierenarts, advocaat, interim-manager, eigenaar van een grand café tot notaris en zelfstandig ondernemer.

Wat is jouw huidige functietitel en welke had je bij de start van jouw ondersteuners carrière?
Ik ben al een aantal jaar geen ondersteuner meer, maar ben wel gestart bij een Partner van Assistant2 in het midden van het land, in een ondersteunende rol bij mijn huidige werkgever. Ongeveer 11 jaar geleden startte ik daar in een support rol voor de marketing afdeling, ter ondersteuning van een team dat aan de vooravond stond van een grote product lancering.

In de afgelopen jaren heb ik mij binnen het bedrijf kunnen blijven ontwikkelen en zit ik sinds kort in de directie en ben ik directeur van een van de commerciële afdelingen binnen het bedrijf.

Wat is jouw basis en vervolg opleiding(en) geweest?
Ik heb na een aantal omzwervingen en studies, bedrijfskunde afgerond. Daarnaast heb ik een heel aantal marketing cursussen gevolgd, zoals bijv NIMA-B. In de loop der tijd heb ik ook een aantal internationale cursussen op het gebied van leiderschap kunnen volgen vanuit het bedrijf.

Je hebt je ontwikkelt. Wat was de aanleiding en hoe ben je te werk gegaan?
Ongeacht de richting waarin je je wilt bewegen, is jezelf ontwikkelen van groot belang. Voor mij was de aanleiding tweeledig. Ik heb het altijd leuk gevonden mijzelf breder te ontwikkelen, nieuwe vaardigheden op te doen en/of bestaande vaardigheden verder te verfijnen. Daarnaast merkte ik al snel dat ik bij mijn huidige werkgever stappen wilde maken.

Dus een carrièrepad uitstippelen?
Carrièrestappen volgen niet zomaar. Die zijn resultaat van je eigen (door)ontwikkeling. Alles begint met het maken van een plan, waarom wil je ontwikkelen en waarin? Wanneer je een volgende stap wilt maken, welke zaken beheers je dan op dat moment nog niet, of over welke zaken beschik je wel, maar sta je nog aan het begin van je ontwikkeling. Beschrijf je doelen, korte termijn en langere termijn. Praat met je manager, met collega’s en vrienden, praat met met mensen om je heen die jij als rolmodel ziet, ontdek welke vaardigheden en kennis zij hebben in een bepaalde rol. Zoek eventueel een mentor om je te helpen.

En verder?
Ga ook bij je zelf te rade, wat vind je belangrijk en wat vind je leuk. Waar ben je goed in? Waar krijg je energie van? Wees ambitieus maar ook realistisch. Bedenk ook hoe je wilt ontwikkelen, is dat op het gebied van meer expertise en kennis, of juist op het vlak van vaardigheden? Wil je dit bijvoorbeeld via een cursus of een opleiding gaan doen of zie je ‘on the job’ mogelijkheden. Onderschat ook die laatste zeker niet, praktische ervaring opdoen in een afgebakend project kan je heel veel kennis en ervaring geven!

Stuitte je op hobbels tijdens jouw doorgroeimogelijkheden?
Natuurlijk stuit je op hobbels. Er zijn allerlei omstandigheden die je ontwikkeling beïnvloeden. Je eigen persoonlijke situatie vooropgesteld. Bij het ondervinden van die hobbels is het cruciaal hóe je met die hobbels omgaat. Ik heb ze altijd ervaren als leermomenten. In sommige gevallen betekende het voor mij een pas op de plaats maken, de situatie opnieuw bekijken, nieuwe keuzes maken en door!

Waar sta je nu en ga je nog verder? Hoe?
Ontwikkeling is niet een proces met een begin en een eind, ontwikkeling gaat altijd door, mijn eigen ontwikkeling gaat ook altijd door. Ik heb ook nu nog steeds een ontwikkelbehoefte. Op dit moment vul ik die in met behulp van mentors.

Waar ligt jouw absolute sterkste eigenschap of expertise?
Ik ben een generalist, dat is mijn sterkte en dus ook mijn zwakte.

Heb jij tips voor jouw collega Ondersteuners en voor Starters die nog niet weten wat ze moeten kiezen?
Probeer duidelijk te krijgen waar jij het meeste energie van krijgt, waar word je blij van en voor wat wil jij je iedere dag inzetten. Toets deze zaken bij en met mensen om je heen, zoek rolmodellen en laat je niet beperken door je achtergrond, huidige rol of wat ‘men’ ervan vindt. Soms loopt je ontwikkelpad niet in een rechte lijn, de bochten en de omweggetjes kunnen jouw talent juist meer kleur geven! Own your own development!

Geweldig Stephanie. Het is een voorrecht geweest om met je samen te mogen werken. En hoe mooi is het om te zien waar jij terecht bent gekomen. En het begon allemaal als, … jawel Ondersteuner!!! Veel succes en houd (F)ons graag op de hoogte van jouw doorontwikkelingen.

Heb jij ook een carrière verhaal waar het allemaal begon als secretaresse of Management Ondersteuner? Laat het ons weten via Marketing@Assistant2.nl. We delen de verhalen graag met vakgenoten en starters, zodat zij zien hoe leuk het vak eigenlijk is en hoever je ermee kunt komen.

kennismaken

wat kunnen wij voor je doen?

Werken bij Assistant2 geeft zekerheid. Samen zoeken en vinden we de baan die het beste bij jou past. Zekerheid betekent ook dat je minimaal de eerste zes maanden bij Assistant2 in dienst bent. En vanaf je eerste werkdag begeleiden en coachen we jou waar nodig. En voor wat je aan opleiding of vaardigheden te kort komt, zetten we samen een persoonlijk Loopbaan Ontwikkel Traject (LOT) uit. Nieuwsgierig? Meld je dan hier aan voor een vrijblijvende kennismaking.