nieuws

waar je wat aan hebt.

Videobellen….Have a break!

19 mei 2020

Een uurtje een bespreking via Teams, Zoom of Skype en je bent echt uitgeput na het videobellen. Dat is helemaal niet zo gek. Je hoort heel veel mensen hierover klagen, maar waar ligt dit dan aan? En nog belangrijker wat kan je eraan doen om niet uitgeput te raken?

Onze enige ruimte voor interactie is een computervenster, waarbij de persoonlijke ruimte nihil is. We moeten ons dus meer concentreren op de ander dan we normaliter zouden doen. Het is hard werken om non-verbale signalen zoals gezichtsuitdrukkingen, de toonhoogte van de stem en lichaamstaal digitaal waar te nemen.  We missen namelijk een super belangrijk component en dat is het oogcontact. Het échte oogcontact. We raken namelijk uitgeput omdat we de hele tijd naar elkaar zitten te staren op de schermen van onze PC’s. We lezen voortdurend elkaars emoties tijdens het videobellen en staan daardoor automatisch in een vecht- of vluchtstand. Op basis van onderzoek moeten we anders om gaan de camera. De keuken op de achtergrond is leuk, maar kost energie want je kijkt ongemerkt naar niet relevante dingen.

En nog rampzaliger is dat je JEZELF rechtsonder in beeld ziet. Het geeft  ongeveer hetzelfde effect als je met een spiegel voor je neus gaat vergaderen. Je bekijkt jezelf, en denkt ben ik dit die er zo vermoeid uitziet?

Tips om niet uitgeput te raken

  1. sowieso zorg voor een goede stabiele internetverbinding, internetkabel is het beste en zorg dat niet iedereen in huis aan het videobellen, netflixen, gamen is etc.
  2. zorg dat je de basics van de videotool kent (hoe kun je je geluid dempen, hoeveel personen kunnen maximaal in beeld etc.)
  3. kies een juiste cameraopstelling door deze echt alleen op jou te richten en beste is op ooghoogte, gebruik bijvoorbeeld een laptopstandaard of plaats boeken er onder
  4. zorg voor een rustige achterwand, liefst waar geen persoonlijke spullen te zien zijn of iets wat de ander kan afleiden
  5. plan niet je hele dag vol met videobellen, have a break!
  6. mits geaccepteerd, zet het camerabeeld uit
  7. pak vaker gewoon de telefoon

Lees het hele artikel op Het Financieele Dagblad 11 mei 2020

kennismaken

wat kunnen wij voor je doen?

Werken bij Assistant2 geeft zekerheid. Samen zoeken en vinden we de baan die het beste bij jou past. Zekerheid betekent ook dat je minimaal de eerste zes maanden bij Assistant2 in dienst bent. En vanaf je eerste werkdag begeleiden en coachen we jou waar nodig. En voor wat je aan opleiding of vaardigheden te kort komt, zetten we samen een persoonlijk Loopbaan Ontwikkel Traject (LOT) uit. Nieuwsgierig? Meld je dan hier aan voor een vrijblijvende kennismaking.