nieuws

waar je wat aan hebt.

Functioneringsgesprekken komen er weer aan… Hoe ga je om met (opbouwende) kritiek?

29 november 2024

Kritiek ontvangen blijft voor veel mensen lastig. Zo kunnen mensen dagen opkijken tegen een functioneringsgesprek en loopt het bij anderen altijd uit op ruzie wanneer ze negatieve feedback ontvangen. Toch zijn er manieren die omgaan met kritiek makkelijker maken. Wij zetten 6 tips voor je op een rijtje. En wil je meer voor jezelf opkomen en grenzen stellen, dan kun je ook de Training Assertiviteit volgen op 12 december. Meld je snel aan, er zijn nog een paar plaatsen vrij. 

Waardeer kritiek
Dit kan erg lastig zijn, maar kritiek kan ook erg nuttig zijn. Als je alleen maar positieve feedback zou ontvangen zou je ook niet kunnen ontwikkelen en groeien. Zie het daarom iets positiefs en gebruik het in je voordeel.

Vat het niet persoonlijk op
Kritiek voelt vaak als een persoonlijke aanval. Dat is vaak ook de reden dat het moeilijk is om te ontvangen. Onthoud dat kritiek, maar over een klein deel van jou gaat, een handeling of een bepaald gedrag, niet over jou als persoon in zijn geheel.

Reageer niet meteen
Bij het krijgen van kritiek schieten veel mensen in de verdediging. Dit helpt het gesprek vaak niet. Luister eerst rustig naar de kritiek voordat je reageert, als je het er niet mee eens bent kun je op een rustige manier reageren of als je de boosheid voelt opkomen kun je er later op terugkomen.

Trek de grens bij onbeschoftheid
Je kunt erg veel hebben aan kritiek, maar wanneer iemand je beledigt, kun je iemand daarop aanspreken. Hier word je namelijk niet beter van. Leg rustig uit dat je open staat voor feedback, maar alleen wanneer je op een respectvolle manier wordt behandeld.

Zeg sorry voor jouw aandeel
Door sorry te zeggen en toe te geven dat je een fout hebt gemaakt ziet de bekritiserende partij dat je bereid bent om je verantwoordelijkheid te nemen. Zo voorkom je een nare sfeer en kun je echt gaan verbeteren.

Luister niet naar onterechte kritiek
Onterechte kritiek is vaak waardoor mensen boos worden. Maar het is je energie vaak niet waard, zeker niet als het afkomstig is van mensen die niet heel belangrijk voor je zijn. Reageer niet of zeg alleen: ‘Ik ben het hier niet mee eens’.

Bron: Viva

Wil je het gelijk goed aanpakken? Meld je dan ook aan voor de training Assertiviteit op donderdag 12 december. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Samen met maximaal 12 collega Ondersteuners leer je in een vertrouwde omgeving van onze Expert Margot hoe jij jouw grenzen kunt bepalen, ga je samen ervaringen uitwisselen en ben je ook lekker als echter VERBINDER, aan het netwerken. .  

kennismaken

wat kunnen wij voor je doen?

Werken bij Assistant2 geeft zekerheid. Samen zoeken en vinden we de baan die het beste bij jou past. Zekerheid betekent ook dat je minimaal de eerste zes maanden bij Assistant2 in dienst bent. En vanaf je eerste werkdag begeleiden en coachen we jou waar nodig. En voor wat je aan opleiding of vaardigheden te kort komt, zetten we samen een persoonlijk Loopbaan Ontwikkel Traject (LOT) uit. Nieuwsgierig? Meld je dan hier aan voor een vrijblijvende kennismaking.