nieuws

waar je wat aan hebt.

Een vak met perspectief…….. Self made directiesecretaresse Jeanette aan het woord.

5 mei 2021

Een nieuwe rubriek: Een vak met perspectief!

Het beroep van Ondersteuner is door de jaren heen veranderd. Het UWV heeft het over dat het een bedreigde beroepsgroep is, in ieder geval het ‘oude secretaresse’ vak. Er zijn ook kansen. En omdat wij al jarenlang actief zijn met de beroepsgroep, kunnen wij ook laten zien en beamen wij ook dat er kansen liggen en dat het een onwijs leuk en gaaf vak is waar je carrière in kunt maken.  Iedere maand laten wij zo’n topper die haar/zijn eigen kansen creëert aan het woord. Jeanette bijt de spits af. Wij kwamen met haar in contact nadat zij op onze social media een reactie achter had gelaten op het bericht Weinig kans als secretaresse.

Een vak met perspectief… Jeanette werkt sinds 1 februari 2021 bij Ctac, een ICT-bedrijf met specialisme in Business & Cloud integratie 

Wat wilde jij altijd graag worden als je later groot bent?
Ik heb nooit een vast doel gehad. Mijn ouders sjouwden met ons al in de luiers door heel Europa in een zelfbouwcamper. Daardoor zag ik wel een liefde voor mensen en cultuur ontstaan.

Wat is jouw huidige functie titel en welke had je bij de start van jouw ondersteuners carrière?
Mijn huidige titel is directiesecretaresse, bij de start van mijn loopbaan als ondersteuner was mijn titel Spec.medew.verkoop zakenreizen. Als je echt puur op secretarieel doelt, dan is het Divisional Secretary bij MARS (2004).

Wat is jouw basis en vervolg opleiding(en) geweest?
Ik ben gestart met de MAVO, daarna HAVO en MEAO voor Toerisme. Ik heb Middle Management, NIMA A, Boekhouddiploma, SEPR I en SEPR II en tal van aanvullende trainingen en workshops gevolgd. In 1999 volgde ik voor het eerst een Excel cursus en in 2000 een cursus Email en Internet gebruik. In 2004 ben ik omgeschoold tot “secretaresse” via certificaten omdat ik door mijn zwangerschap maar 4 maanden beschikbaar had hiervoor.

Hoe ben jij in het vakgebied terecht gekomen? Had jij een voorbeeld of held?
Ik ben in 2002 een tijdje uitgevallen en heb toen onderzocht wat er nog meer mogelijk zou zijn. Mijn overdraagbare vaardigheden hielpen daarbij en verder ben ik eigenlijk altijd van “go with the flow”, geen voorbeeld of held dus. Als Medewerkster Verkoop zakenreizen was ik wel veel in contact met assistentes….waardoor er wel een bepaalde trigger was.

Je hebt je ontwikkelt, wat was de aanleiding en hoe ben je te werk gegaan?
Het is go with the flow en kansen pakken. Ik ben geen carrière tijger maar probeer me wel altijd te onderscheiden. Ik deins niet snel ergens voor terug, zie ik een uitdaging dan pak ik die op. Ik heb een hekel aan in-efficiëntie en ben niet zo geduldig. Daardoor denk ik graag na over hoe het slimmer, effectiever kan en probeer ik wel eens iets uit. Ik kan echt niet alle noviteiten bijhouden, maar zit zeker niet in mijn stoel te wachten tot iemand me gaat vertellen dat ik iets (nieuws) nu toch echt moet gaan gebruiken.

Waar sta je nu en ga je nog verder? Hoe?
Ik heb de laatste jaren de uitdaging dat ik steeds heb moeten switchen. Dit houdt me enorm flexibel, al doet het afscheid nemen van mensen wel pijn. In elk organisatie draaien andere systemen, zijn andere werkwijzen en liggen andere taken en uitdagingen. Dus de learningcurve buigt nog niet af. Daarnaast volg ik op dit moment de AD Bedrijfskunde. Niet met een hoger doel, maar uit het besef dat ik achter de TV, LinkedIn en af en toe Facebook, niet gelukkiger werd.

Waar ligt jouw absolute sterkste eigenschap of expertise?
Ik ben een mensen-mens en vind het een uitdaging om met iedereen goed door een deur te kunnen. Daarnaast ben ik pro-actief, energiek, spontaan en denk ik na over processen en houd ik van humor en dynamiek. Ik ga elke uitdaging aan.

Heb jij tips voor jouw collega Ondersteuners en voor Starters die nog niet weten wat ze moeten kiezen?
Laat je niet weerhouden door het imago, hoge opleidingseisen of een stoffige woorden. Elke dag is anders, elke opdrachtgever, Partner, werkgever, elke taak. Er is zoveel te doen in het vak als Assistant. Je ontmoet zoveel mensen en je kunt jezelf zo mooi ontwikkelen in dit vak!

Jeanette, ontzettend leuk en inspirerend hoe jij tegen het ondersteunersvak aan kijkt en wat jij allemaal gedaan hebt om het tot het niveau te schoppen van waar je nu staat. Het inspireert ongetwijfeld ook andere Assistants maar ook starters, medior of op expert niveau, om vooral niet stil te blijven zitten en kansen te pakken. Bedankt!

Heb jij ook een inspirerend verhaal dat te maken heeft met het Ondersteuners vak, waar je ooit begon en waar je nu staat (mag ook buiten het vakgebied immers Ondersteuners stromen ook door naar andere beroepen)?? Mail dan naar Marketing@Assistant2.nl.We komen graag met jou in contact.

kennismaken

wat kunnen wij voor je doen?

Werken bij Assistant2 geeft zekerheid. Samen zoeken en vinden we de baan die het beste bij jou past. Zekerheid betekent ook dat je minimaal de eerste zes maanden bij Assistant2 in dienst bent. En vanaf je eerste werkdag begeleiden en coachen we jou waar nodig. En voor wat je aan opleiding of vaardigheden te kort komt, zetten we samen een persoonlijk Loopbaan Ontwikkel Traject (LOT) uit. Nieuwsgierig? Meld je dan hier aan voor een vrijblijvende kennismaking.